Allergia kedvenceinknél
Sunny és Kirby két west highland white fajtájú kutyus. Nagyon sűrűn látjuk őket, szinte havonta kénytelenek kezelésre járni. Állandóan viszketnek, vakaróznak, bőrüket rágják, nyalogatják. Az ok az allergia. Az allergia a szervezet túlérzékenysége, az immunrendszer a normális ingerre olyan túlzott reakciót ad, amit az inger (allergén) jellege, vagy intenzitása nem indokolna. Kutyáknál igen tipikus, naponta több allergiás beteget látunk el. Főleg nyáron fordul elő és szinte mindig bőrtünetekkel jár, az emberi allergiával ellentétben kivételes a légzőszervi és a bélrendszeri tünet.

Kutyáknál leggyakoribb az úgynevezett atópiás bőrgyulladás. Ez az allergiás reakció azon formája, melyet belélegzett allergének idéznek elő. Ilyenek lehetnek a fák, füvek, gyomnövények pollenjei, háziporatkák és gombaspórák. Bizonyos fajták nagyon terheltek (pl. westi, golden retriever, labrador). Az elváltozások a lábvégeken és a fejen kezdődnek, súlyosabb esetben az egész testre kiterjednek, kapcsolódhat hozzá fülgyulladás is.

Szintén nagyon elterjedt a bolha allergia. Itt a bolhanyál vált ki túlérzékenységet. Tipikus esetben a bőrelváltozások az hát-faroktő tájékon jelentkeznek.

Az allergiás elváltozások 10%-át az eleségallergiák adják. Főleg a fehérjék okoznak allergiát, de előfordulhat szénhidrátoktól is. Laikusok tévesen fehérje túletetésről beszélnek, de ez hibás, mivel nem a fehérje mennyisége, hanem milyensége számít (pl. szár-nyashúst vagy marhahúst tartalmaz-e a táp). Az eleségallergia igazolására elvonásos diétát( eliminációs diéta) alkalmazunk. Legalább két hónapon át olyan tápot kapnak az állatok, amelyben a korábban fogyasztott fehérje-komponens nincsen. A patikánkban kapható Royal Canin ill.Trovet gyógytáp kiváló erre a célra.

Az allergiák kezelésében alapvető a kiváltó ok megszűntetése. Sajnos ez gyakran nem kivitelezhető (pl. belélegzett allergének), gyakori az egyszerre több allergénre való érzékenység is. Fontos a megfelelő bolhairtás is. A legmegbízhatóbbak a cseppentős készítmények, nyakörvek, ill alegújabb fejleszésű tabletták. Jó tudni, hogy a bolhapopuláció 5%-a él csupán a kutyán, a többi pete, lárva, báb, ami a környezetben van, és akár egy évig is fertőzőképes marad. Tehát a bolhairtást célszerű többször is ismételni egy éven át.

Az allergiát tünetileg gyógyszerekkel kezelhetjük. Kutyáknál a humán gyógyászatban kiterjedten használt antihiszta-minok alig hatnak, a szteroid gyulladáscsökkentők nagyon jók, de hosszabban adva rengeteg a mellékhatásuk. Az oki kezelés során az allergént emelkedő adagban, injekciósan adjuk hosszú időn át. Ez a módszer nagyon drága és az eredmények sem mindig meggyőzőek.