Gyakorisága miatt van egy kórforma, melyet minden gazdának kutyakötelessége ismernie és felismernie. Nálunk Fejér megyében is egyre gyakrabban jelentkező betegség. A betegség tudományos neve babesiosis, találó magyar neve egyelőre nincs, sokan kullancsbetegségnek hívják. A babesiosis szezonális jellegű, főleg tavasszal és ősszel fordul elő.

A kórokozó – egy vérparazita – kullancs csípése által terjed, a szervezetbe jutva a vörösvértestekben szaporodik, azokat tönkreteszi. Ez okozza a súlyos tüneteket. Általában 3-5 nap lappangási idő után először erős levertség, étvágytalanság, magas láz és nehezített légzés jelentkezik, amit hamarosan sötétbarnás, véres vizeletürítés követ (olyan színe lehet, mint a kólának, vagy a híg kávénak). Ez nagyon jellemző, ha ezt látjuk, nagy valószínűséggel babesiosisról van szó. Ha még ekkor sem kerül a kutya állatorvoshoz, a vörösvértest-szétesés miatt veseelégtelenség és sárgaság alakul ki. A besárgult, elfekvő állatoknak ilyenkor infúziókat adunk, de sokszor az intenzív kezeléssel sem menthetőek meg.

Az időben felismert betegség egy injekcióval szövődmény nélkül gyógyítható. Ezért nagyon fontos, hogy a gazda észlelve a kezdeti tüneteket azonnal keresse fel állatorvosát, hétvégén és ünnepnapokon is, 1-2 napon az állat élete múlhat. Ha gyanúsan bágyadt a kutya, nem eszik, ha hőmérséklete 39,5 °C feletti (magunk is megmérhetjük, végbélben 39 °C-ig normális), vagy véreset pisil, esetleg kullancsot is láttunk benne, ne várjunk!

A betegség ellen jelenleg – Magyarországon is elérhető – védőoltás nincsen, az átvészelt betegség sem ad védettséget. Védekezni csak a kutyák kullancscsípéstől való megóvásával lehet. Legjobbak erre a különféle nyakörvek ,tabletták és cseppentők. Az igazán hatékony készítmények csak állatgyógyszertárban, vény ellenében szerezhetőek be.