Az egyik leggyakoribb parazitás bántalom a bolhásság. Minden állattartó ismeri, bolhairtó szerek arzenálja kapható, mégis igen sok a bolhás állat és az eredménytelen bolhaellenes kezelés. Tudjunk meg többet a bolhák életmódjáról.

A felnőtt bolhák állandó élősködők, 4-6 hetes életüket végig a gazdán töltik. A nőstény naponta 40-50 tojást rak, ez életében akár 2000 utódot is jelenthet. A tojások az állatról annak környezetébe hullanak, belőlük lárvák kelnek ki. Ezek a szőnyeg, a padló, a bútorok réseibe bújnak, a lepotyogó bolhaürülékkel táplálkoznak, mely sok vért tartalmaz. A lárvák bebábozódnak, és hónapokig ebben az állapotban maradva a megfelelő gazdaszervezetre várnak. Ha ez feltűnik, azonnal ráugranak, ezzel újra kezdődik az egész ciklus. A teljes bolhanépességnek csak 5%-a felnőtt, a többi pete, lárva, báb, mely hosszú ideig fertőzőképes. Tehát amit az állaton látunk csupán a jéghegy csúcsa, a többi 95%-a környezetben rejtőzik!

A bolhák okozta vérszíváson kívül, jelentős még az állat nyugtalanítása, súlyos esetben vérszegénység, valamint igen gyakori a bolhacsípés okozta allergiás bőrgyulladás is. A bolhák többféle kórokozó terjesztői lehetnek, például bizonyos galandféreg fajoké, melyek gyerekekre is veszélyesek.

A kezelés az elmondottak figyelembevételével történjen. Tehát fontos az állat tartózkodási helyének porszívózása, a fekvő matrac, ruha mosása, illetve rendszeres cseréje. Az összes állatunkat egyszerre kezeljük bolhairtó szerrel, és ne csak esetenként, hanem a hatásidőt figyelembe véve többször is ismételjünk, a bábok több hónapos túlélése miatt. A modern, hatékony szerek állatorvostól, állatpatikából beszerezhetőek. Figyeljünk a használati utasításra, mely kortól és milyen állatfajnál használhatóak.