Ha ezt a kérdést feltesszük, tízből kilencen gondolkodás nélkül vágnák rá, hogy kettő, egy felső és egy alsó. Pedig a kutyáknak és a macskáknak van egy harmadik szemhéja, a belső szemzugban, normál állapotban rejtve. Betegség, gyengeség esetén előeshet, ez főleg macskáknál jellemző. Az emberi szemben a harmadik szemhéj teljesen elcsökevényesedett, a belső szemzugban lévő kicsiny könnyhúsocska maradt belőle.

Mi a szerepe ennek a harmadik szemhéjnak? Elsősorban támasztó funkciója van, tartja a felső és az alsó szemhéjat. A másik legalább ilyen fontos feladata a könnytermelés. A belső felszínén fekvő nagy mirigy (Harder-mirigy) a szem könnytermelésének felét adja.

Igazából erről a mirigyről szólna a cikk, mivel igen gyakori az előesése. Bizonyos fajták masztiffok, bulldogok, sok kistestű kutyafajta hajlamos rá. A kifordult mirigy nagy borsónyi képletként látszik a belső szemzugban, horrorisztikus látványt nyújtva. Igen hamar erős kötőhártya gyulladás alakul ki. A Harder-mirigy előesést műteni kell, teljesen felesleges szemcseppekkel kezelgetni, nem gyógyul meg. Az sem mindegy milyen műtéti megoldást végző állatorvost választunk. Sok kolléga a mirigyek kivágását végzi a mind a mai napig, ami műtéttechnikailag nagyon egyszerű, csak egy ollócsapás, de később a szem kiszáradását eredményezi (hiányzik a termelt könny). A helyes megoldás, a mirigy visszavarrása a helyére. Mi csak ezt végezzük. Jóval komplikáltabb és drágább beavatkozás, de egyedül így tudjuk megőrizni hosszabb távon a szem épségét.

Nyári, toklászos időszakban fordulhat elő, hogy a toklász a harmadik szemhéj mögé fúródik, súlyos gyulladást, szaruhártya-fekélyt okozva. Ezért a szemvizsgálat fontos lépése, kellő helyi érzéstelenítés mellett, a harmadik szemhéj elemelésével, a mögötte lévő terület áttekintése.