Itt a nyár, s vele a kánikula ideje. Eljött a hot spot szezonja, szinte minden harmadik-negyedik betegünk ezzel a panasszal jön. Mi is ez a baj, aminek ilyen divatos angol neve van, és ennyire gyakori?

A belgyógyászat könyv a nem annyira jól csengő heveny, körülírt, nedvedző bőrgennyesedésként fordítja, szó szerint pedig forró foltot jelent. A kutya minden átmenet nélkül testének egy pontját (leggyakrabban a fartájékát, vagy a nyaki, pofa részt) hevesen, szinte megszakítás nélkül nyalja, rágja, vakarja. Olyan gyorsan alakul ki a bőrelváltozás, hogy a legtöbb gazda sérülésre gyanakszik. Pedig a háttér ok, valamilyen allergiás eredetű bőrviszketés lehet. Például bolhanyál, pollenek, atkapor, eleség, stb. eredettel. A nyári meleg komoly hajlamosító tényező. A nyalogatás, vakarás következtében kerek, szőrtelenné váló, vöröses bőrelváltozás jön létre, ami hamar gennyesedni kezd, sárgássá válik. Ha ilyet látunk a kutyán, illik állatorvoshoz fordulni. Ha azonnal nem tudunk menni otthon betadinnal kezelhetjük, de ez önmagában nem szokta meggyógyítani.

A beteg ellátásakor először a maradék összetapadt, gennyes szőrt lenyírjuk, hogy utána jól lehessen kenőcsökkel kezelni az elváltozást. Injekcióban, vagy tablettaként szteroid gyulladáscsökkentőt és antibiotikumot adunk. A felírt kenőcsök is ugyanezeket a hatóanyagokat tartalmazzák. Ha bekentük a gyulladt területet, jó, ha sétálunk, vagy játszunk az állattal, hogy eltereljük a figyelmét és megakadályozzuk a kenőcs, vagy krém lenyalását. Ha már előfordult a hot spot számíthatunk az újbóli visszatérésre, elsősorban nyáron.