A kutyák önzetlen, hűséges, odaadó társak, és mindezért felelősségteljes tartásukkal „mondhatunk köszönetet” kedvenceinknek.

A kutyatartás egyik aranyszabálya:

A jól ápolt eb – legyen az fajtatiszta vagy keverék – rendszeres ápolást igényel. A kiegyensúlyozott táplálás mellett fordítsunk nagy gondot az alapvető napi higiénés műveletek elvégzésére.

Amellett, hogy 6-8 hetente kutyakozmetikába visszük kedvencünket, nekünk kell otthon a napi „szépítkezést” elvégeznünk.

Mik is a napi teendők?

Az első lépés az ápoláshoz szükséges eszközök, szerek helyes kiválasztása. Célszerű kisebb méretű kefét és közepes fogazatú fésűt vásárolni. A szőr- és bőrállapotnak megfelelő kutyasampont szerezzünk be, a szem- és fültisztító folyadék is nélkülözhetetlen.Szőrtípustól függően heti vagy napi szinten kell kutyánk szőrét kikefélni. Ezt a műveletet se végezzük gépiesen, hiszen odafigyelve az élősködőket is észrevehetjük, és a problémát a különböző szerek (élősködők elleni sampon, spray, ampullás cseppek, nyakörvek) segítségével magunk is megoldhatjuk. A szabadban szőrzetbe gabalyodott toklászt, bogáncsot és egyéb nem odavaló dolgokat is így távolíthatjuk el. Esős időben végezzünk „alvázmosást” langyos vízzel vagy erősen higított kutyasamponnal, majd töröljük szárazra kutyánkat.

A szemet és környékét naponta szemtisztító folyadékkal átitatott vattával mossuk le, így elkerülhető a csipásodás, ami alatt akár a kutya bőre is sérülhet. A füleket fültisztító folyadékkal, gézlap vagy vatta segítségével tudjuk kitisztítani. Nem szabad sem túl mélyen, sem fültisztító pálcikával a kutya fülébe nyúlni! A végbél környékét lemosással tartsuk tisztán, mert a rászáradt ürülék komoly fertőzés forrása lehet.

Figyelni kell arra, hogy ne száradjon ki kutyánk talpa! Kenjük be a talppárnákat tappancsápoló krémmel. A szem körüli szőrzetet, a fülszőrzetet, a talppárnácskák közt benőtt szőrt csak kutyakozmetikussal távolíttassuk el, mert ezek nagy óvatosságot, rutint igénylő műveletek!

A kutyaparfüm puccos dolognak tűnhet, ám nem zavarják a kutyák szaglását, és a családi környezet örömére hosszan megőrzik illatukat.

A karom vágását és a bűzmirigy tisztítását mindig bízzuk szakemberre!

„A tisztaság fél egészség!” És ez kedvencünkre is igaz. Csak így lehet boldog, vidám, egészséges társunk.