Öt évesnél korosabb szuka kutyát látva gyakran eszembe jutnak legendás belgyógyászat tanárunk- Papp Laci bácsi-szavai. „Kollégák, ha idős szukát vizsgálunk, az első dolog, amit ki kell zárnunk, az a gennyes méhgyulladás”.

Valóban sűrűn előforduló probléma ez, de mi az oka? A lényeg a kutyák sajátos ivari ciklusában rejlik, egyszerre érheti a méhet többféle szexuális hormon hatása. Szemben a nőkkel, a legöregebb korig megmarad az ivari működés, tehát újra és újra ciklusba lendül a szuka. Az idős méh ellenálló képessége jóval gyengébb, a tüzeléskor megnyíló méhszájon keresztül, közönséges gennyesztő baktériumok fertőzhetik be. Hajlamosít még a korábbi hormonzavar, álvemheség, hormonkezelés, úgymint a gyógyszeres vemhesség megszakítás, vagy a tüzelés gyógyszeres elnyomása. Gyakran szerepel még kórelőzményként a petevezető lekötése, ami kutyáknál egyáltalán nem ajánlott.

Nagyon alattomos betegség, hosszú ideig lappanghat, ha zárt a méhszáj. Általános tünetei lehetnek, bágyadtság, étvágytalanság és jellegzetes a sok ivás-sok vizelés. Ha nyitott a méhszáj, a gazdák azt hiszik, hogy tüzel a szuka, pedig a péraajkak már nem duzzadtak és a kifolyás gennyes-véres. A biztos diagnózishoz ultrahangos vizsgálat kell! A betegséget az esetek többségében műtétileg kell megoldani! Tehát a gyulladt méhet és a petefészkeket el kell távolítani, mivel antibiotikumokkal nem tudunk hatékony koncentrációt elérni a gyulladt szervben. A műtét a laikusok számára kockázatosabbnak tűnik, de sok-sok eset tapasztalata alapján mondhatom, mégis jóval megbízhatóbb, mint a gyógyszeres kezelés.